VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

vineri, 8 noiembrie 2013

AMINTIRI CU GUST DE TOAMNĂ ŞI GOGOŞARI



Ca să parafrazez un mare povestitor român, nu ştiu alţii cum sunt dar, eu am spus-o şi o mai spun: iubesc iarna. Dar nu iarna este, după părerea mea, anotimpul nostalgiilor! Iarna este anotimpul copiilor ( indiferent de vârstă) şi al copilăriei. 
Toamna este nostalgică şi aducătoare de amintiri. Mai ales olfactive!
Iarna miroase a alb, a mere coapte, a scoţişoară şi vanilie. Toamna miroase a foi de dafin, a boabe de piper şi enibahar, a oţet.

Toamna! Când aerul se colorează cu pulbere de aur, când soarele crizantemelor e mai puternic decât cel care luminează zilele din ce în ce mai scurte, când frunzele dansează timid şi singuratic in văzduh, când cad cu pocnet sec lucioasele castane, cand se culeg viile, încep şcolile şi chiuie nunţile, atunci incepi să-ţi aduci aminte de ce a fost bun odată si, acum, din ce in ce mai mult ignorat. În serile molcome cu susur de ploaie la ferestre, iti aduci nostalgic aminte de mirosul bucătariei de acasă unde, mama sau bunica forfoteau pe lângă plită si în casă mirosea a oţet, piper si foi de dafin. Tot ce era legumă-n piaţă sau gradină, devenea conservă. Acum spui simplu:"mă duc la market si pot lua orice. Nu  ma mai "coc" pe lângă aragaz! Nici nu am timp!"
Dar amintirea beciului de acasă, plin cu borcane colorate in toate nuanţele grădinii, a lăzilor de cartofi bosumflaţi, a verzei infoiate care bolborosea in butoi, a morcovilor ascunşi in nisip, a săculeţului cu mărgaritarul boabelor de fasole  e mai puternică. Putea sa vină iarna cu nămeţii cât casa! Nu interesa! In căldura beciului ascuns sub pământ, legumele verii işi trăiau a doua viaţă.
Din acele fericite vremuri in familia mea , si cred că nu numai a mea, păstrez o reţetă de salată de gogoşari. Şi, pentru că în piaţă se gasesc, încă, gogoşari foarte frumoşi vă propun să o încercaţi! Bunăăăă! Bună de tot!!!Cel puţin aşa o consider eu şi copiii mei şi...prietenii şi...toţi cei care au gustat-o.

Eu va dau reteta de baza. Urmează ca Dvs. sa stabiliţi cantităţile dar, important este sa păstraţi proporţiile.

     3  kg.gogosari
    1 borcan 400gr. cu bulion
    Acelasi borcan cu zahăr
    Acelaşi borcan cu oţet
   1/2 din acelaşi borcan cu ulei
   2 linguriţe sare
   2 foi de dafin
Gogoşarii, spălaţi bine, se curăţă de codiţe si seminţe si se taie in 6-8 felii.
Toate celelalte ingrediente se pun la fiert intr-o cratiţă mai mare si se amestecă bine până la omogenizarea lor. Cand dau in clocot se adaugă bucăţile de gogoşari. Se fierbe totul cam 20 de minute având grijă ca, in tot acest timp, să amestecaţi in continuu. Altfel ,s-ar putea sa aveţi surpriza neplăcută ca amestecul să se prindă de fundul crătiţii. Şi să constataţi că aţi cam muncit degeaba!
După ce s-a fiert bine, puneţi amestecul fierbinte (sau aproximativ) in borcane de 400-800 gr. Dacă e să mă intrebaţi pe mine, eu prefer borcanele de 400 gr. Se consumă la o masă. Acum, dreptu-i că depinde şi câte persoane sunt la acea masă!
Este o salată pe care o puteţi servi liniştiţi la orice fel de preparat de carne. Dar, ia sa o incercati Dvs. şi in Postul Crăciunului alături de o iahnie de fasole bătută, cu puţină ceapă călită deasupra ! Dacă aveţi alături şi un pahar de Merlot, Cabernet Sauvignon  festinu-i gata!
Pe lângă gustul deosebit de bun, iubesc salata asta pentru că nu trebuie să sterilizez borcanele, deja umplute, prin fierbere sau băgându-le in cuptor. Nu am nevoie să mă lupt cu ditamai cratiţoaiele, cu tăvile de la aragaz şi nu stau cu grija borcanelor pline, care s-ar putea sparge.( Ăla, da spectacol ! Iţi aranjează bucătăria şi nervii pentru ceva timp!) :-)))
Ori aşa, simplu de făcut şi mai simplu de mâncat !
Incercaţi?
Eu vă doresc POFTĂ BUNĂ!